Projecte. 1- Però... d'on venen els humans?


cropped-portada.jpg

Us heu plantejat mai com va sorgir la llengua? Qui va donar nom a les coses? Com es va decidir que el foc s'havia de dir així i no d'una altra manera? Per què van començar a parlar els homes?

L'ésser humà ha evolucionat al llarg de la història de forma ràpida a fi de poder-se adaptar al medi físic que l'envoltava i a les necessitats que li anaven sorgint.

Observeu la fotografia.

Què fan aquestes persones?

Què creieu que vol dir això de....de l'hominització a l'humanització?

La paraula hominització ve de la paraula homínid... què deu voler dir?


Una mica d'història i conceptes a conèixer.


Tal com ja saps, la Prehistòria és l'etapa de la historia que abraça des de l'aparició de l'ésser humà (fa uns 2.500.000 anys) fins a l'aparició dels primers documents escrits (cap al 3.000 a C.).

La Prehistòria es divideix en tres grans etapes:
- Paleolític
- Neolític 
- Edat dels metalls


Durant segles es va intentar explicar l’origen del món i de l'ésser humà mitjançant mites i llegendes.

En el segle XIX, les idees i les investigacions d'alguns científics van permetre d'iniciar el canvi cap a una explicació científica que ha desvetllat moltes de les incògnites sobre aquestes dues grans qüestions.

El naturalista Charles Darwin va formular la teoria de l'evolució en l'obra “L'origen de les espècies”, publicada el 1859.  Gràcies a l'observació de la natura i de restes fòssils, és a dir, de restes d'animals i plantes incrustats en les pedres ara fa milions d'anys, Darwin va demostrar que el món dels éssers vius no és estàtic, sinó que canvia constantment.

Darwin explicava el canvi de la manera següent:

-    Els individus d'una mateixa espècie no són tots exactament iguals, dins de les espècies hi ha una gran variabilitat.

-    Els individus que s'adapten més bé al medi ambient (per exemple, els que pel seu color es camuflen millor de cara als depredadors) són els que sobreviuen i es reprodueixen més.  La natura fa, doncs, una selecció naturalés a dir, elegeix les característiques que permeten als individus de sobreviure i reproduir-se.

A mitjan segle XIX, alguns científics van considerar que, com qualsevol altre ésser viu, l’espècie humana era el resultat d'un procés evolutiu.

Darwin va proposar en “L’origen de l'home” (1871) que l'ésser humà descendia d'un grup de mamífers intermedis entre simis i humans.

Les investigacions posteriors, basades en les troballes de restes humanes fossilitzades, han permès d'establir els passos o etapes del procés d'hominització o procés evolutiu que duu fins a l'ésser humà actual.

Els científics consideren que l'ésser humà actual descendeix dels homínids, i aquests, juntament amb els ximpanzés i els goril·les, d'un avantpassat comú. 
Així doncs, els humans, ximpanzés i goril·les, van evolucionar de forma diferent formant dues grans famílis: la dels homínids (que finalment es convertiran en humans) i la dels pòngids (animals).

Els homínids tenien les característiques següents:

- Caminaven en posició erecta, a diferencia dels seus avantpassats. L'adopció del bipedisme va tenir unes conseqüències fonamentals per als homínids:

-Va ampliar el camp de visió, perquè els ulls eren més amunt; això va facilitar la defensa i la recerca de preses.

- Va alliberar les mans i els braços de la funció locomotora, per la qual cosa es van començar a aplicar en la construcció d'instruments.

- Va canviar la posició de la columna respecte de¡ crani, la qual cosa va facilitar un augment de la capacitat i, per tant, de la mida del cervell.

- Van desenvolupar la capacitat de comunicar-se, per mitjà d'un llenguatge articulat.

- Van ser capaços de construir instruments que els van permetre d'adaptar-se a les difícils condicions del medi en què els va tocar de viure.

- La presencia de restes de cultura material és un tret fonamental per detectar la presencia de restes d'homínids en els jaciments.

- Els homínids van aparèixer a l’Àfrica, concretament a la zona de Rift Vaíley i, des d'allà, es van estendre per l'Àsia i Europa.  Posteriorment van arribar a Amèrica i Oceania.


INFO DE:    http://www.xtec.cat/~csoria1/apunts/catala/paleolit.htm
















Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Sabries dir on està....?

UNITATS DE MESURA

Los determinantes