Projecte. 4- Aparició del llenguatge

En l'última sessió vam estar veient quines eren les semblances i diferències entre humans i ximpanzés.
Una de les més rellevants, sense dubte, és la de la comunicació.
Fem un cop d'ull al que deia la informació:


SEMBLANCES:
·Tant els ximpanzés com els humans utilitzem molt els gestos (expressar voluntat, demanar, ressaltar...) i les expressions facials (expressar sentiment i sensacions, estats d’ànim...) per comunicar-nos entre nosaltres.
·Els ximpanzés tenen un sistema de comunicació entre ells, al igual que els humans. Ens comprenem, entenem i tenim un codi de llenguatge que compartim.

DIFERÈNCIES:
·Els ximpanzés no tenen la capacitat de la parla. A diferencia dels humans, ells es comuniquen únicament amb gestos i sons que emeten. Els humans tenim aquest do de la parla per la qual cosa som més civilitzats i raonables.
·Els ximpanzés utilitzen les vocalitzacions, expressions facials, postures, el tacte i el moviment per a comunicar-se. Els humans donem molta més importància al llenguatge i a la parla.
·Els ximpanzés no poden inventar-se cap soroll ni cap crit si no és veritat (si no els ataquen no poden dir que els estan atacant), en canvi, els humans si que podem fer-ho (mentir).
·Els ximpanzés no poden crear missatges sobre coses que estan allunyades en l’espai o en el temps (com ara dir que ahir hi havia perill a prop de la manada) però els humans sí.
·Els humans tenim la capacitat de crear paraules noves, traduir-les a altres idiomes, i inclús podem crear paraules per a coses que només existeixen en la nostra imaginació (unicorn), i els ximpanzés només tenen la capacitat de comunicar-se entre ells mitjançant gests, sorolls i crits.
·El llenguatge dels humans s’estructura en un sistema combinatori discret. Això vol dir que, amb un numero limitat d’unitats, i mitjançant tècniques de selecció i combinació, és capaç de crear un numero il·limitat de missatges.


Però... sabem com, quan i per què va sorgir el llenguatge?


Hi ha diverses teories que expliquen les causes de l'aparició del llenguatge. 
Per una banda trobem les Teories de la discontinuïtat, que diuen que l’aparició del llenguatge va ser un fet sobtat.
Per contra, existeixen també les Teories de la continuïtat, que defensen que l’aparició del llenguatge seria una conseqüència de l’evolució gradual de l’espècie humana.
Per Darwin, el pare de la teoria de l'evolució, i molts altres investigadors i científics, aquesta última seria la més encertada.

Com vam veure, els homínids es van veure obligats a desplaçar-se des de l'Àfrica, el primer continent que van habitar, cap a l'Àsia i Europa per culpa de la ona de fred que va deixar en total sequía el territori, que els va obligar a abandonar aquelles terres per a buscar-ne d'altres on hi poguessin trobar aliments.
Des d'aquell moment, els primats van començar a evolucionar per a convertir-se en homínids, adoptant una postura bípeda, passant a utilitzar les mans per a fabricar eines i recolectar aliments,  canviant la postura del crani respecte a la columna, canviant també la disposició de la laringe i augmentant la capacitat cognitiva.
Aquests canvis van donar lloc als primers sons i primers signes de comunicació entre homínids.

Evolució vers els homínids i evolució del llenguatge


En el moments que els homínids van començar a evolucionar i el seu cervell va anar creixent, la capacitat per aprendre, imitar i retenir informació també va augmentar. 
Mentre evolucionaven, es van adonar que era necessari poder mantenir un contacte entre ells, era necessari poder comunicar-se per explicar-se coses, per posar-se d'acord, per formar estratègies de caça... 
D'aquí l'aparició dels primers sons (en lèpoca dels homo hàbilis), les primeres paraules (en l'època dels homo erectus) i, amb els anys, de les primeres formes del llenguatge (ja en l'època del neanderthal i fins a l'actual homo sapiens sapiens).

El llenguatge seria la clau per garantir la supervivència dels clans. Seria útil per a explicar-se com es feien les eines, com s'utilitzaven, com s'havia de sembrar i caçar, com repartir-se les tasques, com sobreviure als perills que els envoltaven...

Es creu que van seguir de model els ocells, els quals fan servir diferents sons segons el que es volen comunicar entre ells. 

Utillatge


Rasora i perforador


Ara que hem llegit el text, contesta:

- Quines són les dues teories sobre l'aparició de les llengües? Què defensen cadascuna d'elles?
- Per què van marxar del continent Africà els homínids?
-Quins van ser els canvis evolutius que van donar lloc a l'aparició dels primers signes de comunicació?
- Per què era necessària la comunicació? De que els serviria?
- Quins van ser els primers homínids en elaborar els primers sons?
- Quins van ser els homínids en utilitzar les primeres paraules?
- Quins van ser els homínids que desenvoluparen les primeres formes de llenguatge?




Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Sabries dir on està....?

UNITATS DE MESURA

Los determinantes